PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki motylki

Słodkie motylki z lukru plastycznego

12 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki motylki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii lub podsypując lekko cukrem pudrem. Foremkami wytnij kółka i motylki (Zdj. 1).

4

W motylkach zrób niewielkie dziurki na perełki. Ułóż je np. na łyżeczce aby nabrały wypukłego kształtu. Zostaw na 3 h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).

5

Na wyciętych kółkach nożykiem zrób wgłębienia w kratkę, każde kólko przyczep do babeczki za pomocą pisaka cukrowego. Z niewielkiej ilości lukru plastycznego zrób malutką kuleczkę, umocuj ją na babeczce za pomocą pisaka cukrowego, a na niej gotowego motylka. Motylka udekoruj perełkami błyszczącymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki motylki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1269kJ
303kcal
1440kJ
344kcal
Tłuszcz 11.05g 12.56g
Węglowodany 46.92g 53.32g
Białko 3.62g 4.11g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt