PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki motylki

Słodkie motylki z lukru plastycznego

12 sztuk

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki motylki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii lub podsypując lekko cukrem pudrem. Foremkami wytnij kółka i motylki (Zdj. 1).

4

W motylkach zrób niewielkie dziurki na perełki. Ułóż je np. na łyżeczce aby nabrały wypukłego kształtu. Zostaw na 3 h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).

5

Na wyciętych kółkach nożykiem zrób wgłębienia w kratkę, każde kólko przyczep do babeczki za pomocą pisaka cukrowego. Z niewielkiej ilości lukru plastycznego zrób malutką kuleczkę, umocuj ją na babeczce za pomocą pisaka cukrowego, a na niej gotowego motylka. Motylka udekoruj perełkami błyszczącymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki motylki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1269kJ
303kcal
1440kJ
344kcal
Tłuszcz 11.05g 12.56g
Węglowodany 46.92g 53.32g
Białko 3.62g 4.11g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!