do przepisu Babeczki Mini babka
1 opak. | Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera |
2 szt. | jajek |
100 ml | oleju |
75 g | jogurtu naturalnego 2% tł. |
1 opak. | Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera |
3 łyżeczki | wody (gorącej) |
2 opak. | Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera |
Silikonowe foremki do muffinek wysmaruj tłuszczem i ułóż na blaszce do pieczenia. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 17 - 20 min.
Upieczone babeczki ostudź i zetnij wierzch babeczki.
Lukier klasyczny wsyp do miseczki. Dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polukruj wystudzone babeczki. Na każdej babeczce umieść dekorację z opłatka.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
955kJ 228kcal |
1537kJ 367kcal |
Tłuszcz | 9.74g | 15.71g |
Węglowodany | 31.97g | 51.56g |
Białko | 3.10g | 4.99g |