PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kwiaty

Babeczki jogurtowe udekorowane kwiatami z masy śmietanowej

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kwiaty

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Masa śmietanowa:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do miski i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj pół łyżeczki żółtego barwnika, do drugiej ¼ łyżeczki żółtego barwnika, a trzeci pozostaw biały. Biały krem przełóż do szprycy z otworem zakończonym małą gwiazdką i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej. Krem jasnożółty przełóż do szprycy ze spłaszczonym otworem i wyciskaj po okręgu falowaną wstążkę tak, aby ułożyła się w płatki. Krem żółty przełóż do szprycy z otworem zakończonym gwiazdką i wyciskaj krem po okręgu zaczynając od środka babeczki tak, aby ułożył się w różę.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj perełkami błyszczącymi przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kwiaty

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1386kJ
331kcal
1386kJ
331kcal
Tłuszcz 19.27g 19.27g
Węglowodany 35.28g 35.28g
Białko 4.41g 4.41g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej