PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kwiaty

Babeczki jogurtowe udekorowane kwiatami z masy śmietanowej

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kwiaty

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Masa śmietanowa:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do miski i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj pół łyżeczki żółtego barwnika, do drugiej ¼ łyżeczki żółtego barwnika, a trzeci pozostaw biały. Biały krem przełóż do szprycy z otworem zakończonym małą gwiazdką i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej. Krem jasnożółty przełóż do szprycy ze spłaszczonym otworem i wyciskaj po okręgu falowaną wstążkę tak, aby ułożyła się w płatki. Krem żółty przełóż do szprycy z otworem zakończonym gwiazdką i wyciskaj krem po okręgu zaczynając od środka babeczki tak, aby ułożył się w różę.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj perełkami błyszczącymi przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kwiaty

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1386 kJ
331 kcal
1386 kJ
331 kcal
Tłuszcz 19.27 g 19.27 g
Węglowodany 35.28 g 35.28 g
Białko 4.41 g 4.41 g