PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kurczak

Pyszne babeczki z kurczaczkiem z kremu

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kurczak

Składniki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
200 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła o temp. pokojowej
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Mikserem utrzyj na puch 100 g miękkiego masła. Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodaj krem, miksując najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodaj utarte masło i miksuj jeszcze przez 2 minuty. Do kremu dodaj kilka kropel barwnika tak, aby uzyskać oczekiwany kolor i dokładnie wymieszaj.

4

Dekorowanie

Krem umieść w szprycy i wyciskaj na babeczki. Łapki, oczka i dziubek wykonaj pisakami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kurczak

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1361 kJ
325 kcal
1449 kJ
346 kcal
Tłuszcz 19.77 g 21.03 g
Węglowodany 33.25 g 35.38 g
Białko 3.87 g 4.12 g