PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kopce Kreta W ogródku

Babeczki w wiosennym wydaniu udekorowane lukrem, perełkami i kwiatkami z opłatka

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kopce Kreta W ogródku

Ciasto:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł.
1 szt. bananów lub inne ulubione owoce

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość miksować najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. 0,5 łyżki).

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć.

3

Wydrążenie babeczek

Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Banana obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nim wydrążone babeczki.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek). Całość ubijać przez ok. 2 minuty, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na 30 min. do lodówki.

5

Dekorowanie

Kiedy babeczki będą już schłodzone, lukier rozgrzać w gorącej wodzie (torebkę zanurzyć na 3 - 5 minut). Chwytając przez ściereczkę, wyjąć torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieść, by wyrównać strukturę lukru. Odciąć róg opakowania i polać lukrem część babeczek, a następnie posypać je perełkami jeszcze przed zastygnięciem lukru. Następnie, przy pomocy pozostałego lukru, do suchego makaronu spaghetti lub do słonego paluszka przykleić kwiatki i listki z opłatka. Tak przygotowane kwiatki „wbić" w babeczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kopce Kreta W ogródku

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1080kJ
258kcal
1407kJ
336kcal
Tłuszcz 13.84g 17.98g
Węglowodany 30.97g 40.22g
Białko 2.64g 3.42g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej