PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kopce Kreta W ogródku

Babeczki w wiosennym wydaniu udekorowane lukrem, perełkami i kwiatkami z opłatka

12 sztuk

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kopce Kreta W ogródku

Ciasto:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł.
1 szt. bananów lub inne ulubione owoce

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość miksować najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. 0,5 łyżki).

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć.

3

Wydrążenie babeczek

Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Banana obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nim wydrążone babeczki.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek). Całość ubijać przez ok. 2 minuty, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na 30 min. do lodówki.

5

Dekorowanie

Kiedy babeczki będą już schłodzone, lukier rozgrzać w gorącej wodzie (torebkę zanurzyć na 3 - 5 minut). Chwytając przez ściereczkę, wyjąć torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieść, by wyrównać strukturę lukru. Odciąć róg opakowania i polać lukrem część babeczek, a następnie posypać je perełkami jeszcze przed zastygnięciem lukru. Następnie, przy pomocy pozostałego lukru, do suchego makaronu spaghetti lub do słonego paluszka przykleić kwiatki i listki z opłatka. Tak przygotowane kwiatki „wbić" w babeczki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kopce Kreta W ogródku

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1080kJ
258kcal
1407kJ
336kcal
Tłuszcz 13.84g 17.98g
Węglowodany 30.97g 40.22g
Białko 2.64g 3.42g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt