PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki koniczynki

Jak przygotować koniczynę z lukru plastycznego? Zobacz to bardzo proste i łatwe!

12 sztuk

łatwy 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki koniczynki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

3

Dekorowanie

Lukier zagniec z barwnikiem do uzuyskania jednolitego koloru. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami grubej folii lub podsypując lekko cukrem pudrem. Małą foremką w kształcie serca (2 cm) wytnij serduszka na listki (Zdj. 1).

4

Złącz każde serduszko wzdłuż boków do środka na kształt listków. Z niewielkich kawałków masy zrób cienkie wałeczki na łodygi (Zdj. 2). Gotowe listki i łodygi odłóż na ok. 3 godziny do wyschnięcia. Pozostałą cześć lukru plastycznego zawiń szczelnie folią, aby nie obeschła.

5

Gdy listki i łodygi już wyschną i będą trwałe, z miękkiej masy zrób niewielkie kulki i wetknij w każdą 4 listki i łodygę (Zdj. 3).

6

Lukier klasyczny rozpuść w kąpieli wodnej i oblej każdą z babeczek. Na jeszcze nie zastygnięty lukier przyczep cukrowe koniczynki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki koniczynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1197 kJ
286 kcal
1537 kJ
367 kcal
Tłuszcz 9.98 g 12.80 g
Węglowodany 43.93 g 56.32 g
Białko 2.93 g 3.76 g