PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki koniczynki

Jak przygotować koniczynę z lukru plastycznego? Zobacz to bardzo proste i łatwe!

12 sztuk

łatwy 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki koniczynki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

3

Dekorowanie

Lukier zagniec z barwnikiem do uzuyskania jednolitego koloru. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami grubej folii lub podsypując lekko cukrem pudrem. Małą foremką w kształcie serca (2 cm) wytnij serduszka na listki (Zdj. 1).

4

Złącz każde serduszko wzdłuż boków do środka na kształt listków. Z niewielkich kawałków masy zrób cienkie wałeczki na łodygi (Zdj. 2). Gotowe listki i łodygi odłóż na ok. 3 godziny do wyschnięcia. Pozostałą cześć lukru plastycznego zawiń szczelnie folią, aby nie obeschła.

5

Gdy listki i łodygi już wyschną i będą trwałe, z miękkiej masy zrób niewielkie kulki i wetknij w każdą 4 listki i łodygę (Zdj. 3).

6

Lukier klasyczny rozpuść w kąpieli wodnej i oblej każdą z babeczek. Na jeszcze nie zastygnięty lukier przyczep cukrowe koniczynki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki koniczynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1197kJ
286kcal
1537kJ
367kcal
Tłuszcz 9.98g 12.80g
Węglowodany 43.93g 56.32g
Białko 2.93g 3.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej