PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki drożdżowe z serem

Babeczki z twarogowym nadzieniem to idealna słodka przekąska

ok. 12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki drożdżowe z serem

Ciasto:

50 g masła
350 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
70 g cukru pudru
1 szczypta soli
5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml mleka (ciepłego)

Masa serowa:

300 g twarogu (mielonego)
50 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. żółtek
1,5 łyżki mąki

Do smarowania:

1 szt. jajek

Kruszonka:

25 g masła (miękkiego)
50 g mąki
50 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku roztop masło i odstaw do przestudzenia. W misce zmieszaj mąkę z drożdżami, dodaj cukier puder, sól i aromat cytrynowy. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko. Zagnieć ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę serową.

2

Masa serowa

Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtko i mąkę, miksuj do czasu połączenia składników.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicą, oprósz mąką i ponownie krótko zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na dwie równe części. Każdą część podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozciągnij palcami i na środek nakładaj pełną łyżeczkę masy serowej. Trzymając jedną ręką ciasto z nadzieniem, palcami drugiej ręki zbierz brzegi ciasta i sklej je dokładnie ze sobą. Przygotowane kulki wkładaj do papierowych foremek do babeczek sklejoną częścią do dołu. Foremki układaj w formie do pieczenia babeczek, by podczas pieczenia babeczki zachowały ładny kształt. Następnie babeczki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podrosły.

4

Kruszonka

W miseczce zmieszaj masło, mąkę i cukier i zagnieć ręką kruszonkę. Następnie każdą babeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

5

Pieczenie

Formę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestynięcia. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki drożdżowe z serem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1197 kJ
286 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 8.36 g 7.81 g
Węglowodany 41.76 g 39.03 g
Białko 11.33 g 10.59 g