Alpejska śmietankowa szarlotka

Śmietankowa szarlotka z dodatkiem cynamonu z Indonezji

ok. 24 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Alpejska śmietankowa szarlotka

Ciasto:

4 szt. jajek
150 g cukru
50 ml oleju
100 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Warstwa jabłkowa:

250 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1500 g jabłek
2 łyżki wody
1,5 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
30 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczony biszkopt przestudź na kratce.

3

Warstwa jabłkowa

Zagotuj 250 ml wody. Galaretkę cytrynową dokładnie rozpuść w wodzie. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do dużego garnka. Dodaj cukier z cynamonem. Podpraż jabłka z wodą w garnku przez ok. 10 - 15 minut, aż część jabłek się rozpadnie. Do ostudzonych jabłek dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj (galaretka musi być zimna, ale nie stężona, dzięki temu część galaretki nasączy biszkopt). Masę jabłkową rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Wstaw do lodówki do stężenia.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania mas śmietanowych i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę wyłóż równomiernie na wartswę jabłkową. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Warstwę ubitej masy śmietanowej posyp uprażonymi migdałami. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 1 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Alpejska śmietankowa szarlotka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1151 kJ
275 kcal
762 kJ
182 kcal
Tłuszcz 16.61 g 11.00 g
Węglowodany 29.33 g 19.42 g
Białko 3.63 g 2.40 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.