Flag

Alpejska śmietankowa szarlotka

ok. 24 porcji
Średni
60 min
Śmietankowa szarlotka z dodatkiem cynamonu z Indonezji
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
150 gcukru
50 mloleju
100 gmąki
30 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Warstwa jabłkowa
250 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1500 gjabłek
2 łyżkiwody
1,5 łyżeczkacynamonu
Masa śmietanowa
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
30 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony biszkopt przestudź na kratce.

3

Warstwa jabłkowa

Zagotuj 250 ml wody. Galaretkę cytrynową dokładnie rozpuść w wodzie. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do dużego garnka. Dodaj cukier z cynamonem. Podpraż jabłka z wodą w garnku przez ok. 10 - 15 minut, aż część jabłek się rozpadnie. Do ostudzonych jabłek dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj (galaretka musi być zimna, ale nie stężona, dzięki temu część galaretki nasączy biszkopt). Masę jabłkową rozprowadź równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Wstaw do lodówki do stężenia.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania mas śmietanowych i krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę wyłóż równomiernie na wartswę jabłkową. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Warstwę ubitej masy śmietanowej posyp uprażonymi migdałami. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 1 h.