Flag

Różowy wiosenny tort

ok. 8 - 12 porcji
Średni
20 min
Dostojny tort w różowej odsłonie, pięknie zdobiony owocami oraz suszonymi kwiatami. Idealny na rodzinne uroczystości.
Ten piękny różowy efekt tort zawdzięcza naturalnie barwionej bitej śmietanie. Ciasto jest także przełożone w środku między blatami różowym kremem oraz malinowym dżemem. Smakuje obłędnie, spróbuj koniecznie!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
4 szt.jajek
140 gcukru drobnego
40 mloleju
160 gmąki pszennej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Poncz
100 mlwody (ciepłej)
1 łyżeczkacukru
3 łyżkisoku z cytryny
Krem
80 gdżemu malinowego
700 mlśmietanki 30% tł.
3 opak.Śmietan-fixu Różowego Dr. Oetkera
3 łyżkicukru pudru
250 gmalin
Do dekoracji
50 gmalin
10 szt.płatków róży suszonych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Różowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż na samym spodzie papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C grzałka góra dół.

 
Białka jaj ubij na sztywną pianę, w trakcie kiedy piana zacznie sztywnieć, powoli dodawaj cukier.
Ubijaj do momentu, kiedy cukier się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
Przelej całość do tortownicy i wyrównaj. 

2

Pieczenie

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Przekrój wystudzony biszkopt na 3 równe blaty.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Poncz

Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem.

5

Przełożenie

Dolny blat tortu nasącz ponczem. Posmaruj dżemem malinowym pozostawiając pusty 1cm brzeg.
Wyłóż 1/3 część kremu na całość i przykryj drugim blatem.
Nasącz blat, nałóż kolejną 1/3 część kremu i włóż w niego maliny.
Przykryj trzecim blatem.
 
Pozostałą częścią kremu wykończ górę i brzegi tortu. Udekoruj świeżymi malinami.