Flag

Waniliowy placek serowy z jabłkami

24 porcji
Średni
140 min
Pyszne ciasto z waniliową masą serową, posypane jabłkami i migdałami w karmelu. Jak z najlepszej kawiarni! Przepis idealny na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
100 gmasła (zimnego)
100 gcukru
1 szt.jajka
150 gmąki
Migdały w karmelu
50 gcukru
30 mlwody
100 gpłatków migdałowych
Masa serowa
4 szt.jabłek
0,5 szt.cytryny
4 szt.jajek
120 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
40 gmąki ziemniaczanej
100 gmasła (rozpuszczonego)

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj cukier, jajko oraz mąkę. Szybko zagnieć ciasto i wyłóż nim spód formy. Odstaw formę z ciastem do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

3

Migdały w karmelu

Przygotuj 1 arkusz papieru do pieczenia. Na małą patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Palnik ustaw na średnią moc i podgrzewaj, aż karmel nabierze jasnobrązowej konsystencji. Następnie dodaj płatki migdałów i szybko wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Wystudzone migdały w karmelu posiekaj na mniejsze kawałki.

4

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasiennie. Jabłka pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią do puszystej konsystencji. Partiami dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na koniec cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż na wystudzony spód. Następnie delikatnie posyp górę pokrojonymi jabłkami i migdałami w karmelu.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki.

Porady i wskazówki