Flag

Thermomix®: Piernik na ciemnym piwie

25 porcji
Łatwy
180 min
Piernik na ciemnym piwie w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Piernik
120 gmasła (pokrojonego na kawałki)
100 gmiodu
100 gcukru trzcinowego (nierafinowanego)
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
200 gpiwa ciemnego, w temp. pokojowej
3 szt.jajek w temp. pokojowej
10 gkakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
300 gmąki pszennej
Polewa czekoladowa
100 gczekolady gorzkiej o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
60 gśmietanki 30% tł.
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Piernik

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

2

Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewaj 4 min/70°C/obr. 3

3

Dodaj piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszaj 15 s/obr. 3.

4

Dodaj mąkę, wymieszaj 15 s/obr. 4. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy. Piecz 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostaw w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyj naczynie miksujące.

Czas pieczenia: 50 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Polewa czekoladowa

Do naczynia miksującego włóż czekoladę i śmietanę, rozdrobnij 5 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewaj 3 min/50°C/obr. 2. Piernik polej polewą czekoladową i udekoruj posypką. Piernik na ciemnym piwie podawaj jako deser.