Flag

Szarlotka z sosem czekoladowym

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Połączenie jabłek, cynamonu i sosu czekoladowego, z dodatkiem bitej śmietany
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki
125 gmasła
125 gcukru
1 szt.jajka
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Kruszonka
125 gmąki
75 gcukru
75 gmasła
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Nadzienie
2000 gjabłek (kwaśnych)
100 gcukru
0,5 łyżeczkicynamonu
4 łyżkibułki tartej
Do dekoracji
200 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak.Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
10 - 12 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Z mąki, masła, cukru, jajka, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2\3 i 1\3. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Kruszonkę do posypania góry ciasta przygotować dodając do mąki, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier wanilinowy. Całość zagnieść na drobne grudki, odstawić do lodówki.

2

Masa jabłkowa

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, wlać 1\2 szklanki wody i gotować na małym ogniu. Jabłka nie mogą do końca się rozgotować, część z nich musi pozostać w kostkach. Pod koniec gotowania dodać cukier i cynamon. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia (jabłka najlepiej przygotować dzień wcześniej).


Dno tortownicy o średnicy 24 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, nakłuć widelcem i piec według zaleceń.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Pieczenie

Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić na 4 cm paski. Bok tortownicy posmarować masłem, wylepić ciastem, przyciskając je do upieczonego spodu. Posypać spód ciasta 2 łyżkami bułki tartej. Nałożyć masę jabłkową, wyrównać i posypać wierzch jabłek 2 łyżkami bułki tartej. Na koniec posypać kruszonką. Ciasto piec według zaleceń.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

4

Dekorowanie

W misce ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i opakowanie Śmietan-fixu. Na każda porcję ciasta nakładać ubitą śmietankę i polewać sosem czekoladowym.