Flag

Śliwkowy placek na drożdżach

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Dokładnie taki jak u babci, puszysty i zawsze świeży
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
150 gcukru
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
5 szt.żółtek
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
250 mlmleka
150 gmasła lub margaryny
1 szczyptasoli
750 gśliwek węgierek
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, sól i żółtka wymieszać i wyrobić ciasto, następnie dodać roztopiony i schłodzony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wylepić ją ciastem. Śliwki umyć, osuszyć przekroić na połówki, usunąć pestki, ułożyć na cieście skórką do dołu.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Upieczone ciasto wystudzić. Lukier rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie polać nim ciasto.