Flag

Ślimaczki z budyniem i rodzynkami

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Połączenie budyniu, twarogu, rodzynek i migdałów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
75 gtwarogu
6 łyżekmleka
5 łyżekoleju
40 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
150 gmąki
2 płaskie łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Nadzienie
400 mlmleka
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
2 łyżkicukru
50 grodzynek
50 gmigdałów siekanych
Do smarowania
1 szt.białka

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Twaróg zemleć, zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Całość zagnieść.

2

Nadzienie

Budyń ugotować z 400 ml mleka z dodatkiem rodzynek i migdałów.

3

Formowanie ciastek

Z ciasta uformować prostokąt (35 x 20 cm), posmarować go równomiernie przestudzonym budyniem. Ciasto zwinąć jak roladę - wzdłuż krótszego boku. Zwinięte ciasto pokroić na 12 plastrów.

4

Pieczenie

Krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmarować białkiem.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C