Flag

Sernik na zimno z winogronami i galaretką

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny sernik na zimno w towarzystwie winogron pod warstwą przezroczystej galaretki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
2 szt.jajek
100 gcukru
80 gmąki
1 łyżkamąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa sernikowa
150 mlwody
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
400 gjogurtu naturalnego 2% tł.
90 gcukru pudru
Do dekoracji
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
500 mlwody
600 gwinogron (jasnych bezpestkowych)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przełóż ją formy.

2

Pieczenie

Masę w formie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia.

3

Masa

Zagotuj wodę i odmierz 150 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietankę. Do jogurtu naturalnego dodaj przesiany cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Do jogurtu wmieszaj ubitą śmietankę.


Spód przełóż do czystej blachy odwracając je spodem do góry. Masę jogurtową przełóż delikatnie do formy na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut.

4

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do schłodzenia. Winogrona umyj. Umyte winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na około 3 godziny do całkowitego stężenia.