Flag

Sernik na zimno z masą śmietanową i owocami

16 porcji
Łatwy
40 min
Sernik z kruchym, ciasteczkowym spodem, któremu lekkości dodaje masa śmietanowa. Ukoronowaniem deseru są maliny i porzeczki.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
350 gciastek kakaowych
150 gmasła (miękkiego)
Masa sernikowa
500 mlmleka
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 gmalin
50 gporzeczek czerwonych

Zobacz produkty

Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Ciasteczka pokrusz, dodaj masło, zagnieć razem do połączenia się składników. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią masę ciasteczkową, którą wyrównaj, a następnie starannie dociśnij łyżką. Tortownicę wstaw do lodówki, aby spód dobrze stężał.

2

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

3

Masa sernikowa

Do miski wlej mleko, wsyp masę sernikową i miksuj 4 minuty. Następnie do powstałej masy dodaj ⅓ masy śmietanowej i krótko razem zmiksuj.

4

Dekorowanie

Tortownicę wyjmij z lodówki, nałóż do niej połowę masy, a na nią maliny (ok. 150 g) i na owoce drugą część masy sernikowej, którą równo rozsmaruj. Wierzch sernika posmaruj pozostałą masą śmietanową i udekoruj owocami. Sernik wstaw na 1 -2 h do lodówki.