Flag

Quiche z porami i szpinakiem

8 - 10 porcji
Średni
60 min
Bezglutenowa kruche ciasto z nadzieniem warzywnym zalanym jajeczno-śmietanową masą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
70 gmąki ryżowej
70 gmąki jaglanej
60 gmąki kukurydzianej
0,5 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
100 gmasła
6 łyżekwody (zimnej)
Farsz
200 gszpinaku (świeżego)
2 szt.pora (biała część)
30 gsera Cheddar
30 gsera Gruyere
20 gsera Bursztyn
4 szt.jajek
4 łyżkiśmietany 18% tł.
2 ząbkiczosnku
2 łyżkioliwy
1 gałązkatymianku
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu

Zobacz produkty

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę do tarty o śr. 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką ryżową lub wyłóż papierem do pieczenia.
Mąki wsyp do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia bez glutenu, pokrojone masło i wodę, zagnieć  do połączenia składników. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Ciasto podsyp mąką ryżową i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Przełóż do formy i wylep dokładnie dno i brzegi. Tartę przykryj papierem do pieczenia i fasolą.

2

Pieczenie

Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Usuń papier z fasolą i dopiecz przez następne 8-10 minut, na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 18 - 22 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C

3

Farsz

Czosnek i pory pokrój w cienkie plasterki. Czosnek i listki tymianku podsmaż krótko na oliwie z oliwek, dodaj pory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut, do miękkości. Na sam koniec duszenia dodaj szpinak, by tylko zmiękł.
W misce dobrze wymieszaj pory ze szpinakiem ze startym serem, jajkami, śmietaną, dopraw solą i pieprzem.

4

Pieczenie

Wyłóż farsz na podpieczoną tartę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmij z formy. Podawaj na ciepło.