Flag

Puszysty waniliowy sernik

24 porcji
Średni
160 min
Pyszny i aksamitny. Łatwy i szybkie w przygotowaniu. Nie będzie długo czekać na zainteresowanie gości!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
200 gherbatników
Masa serowa
8 szt.żółtek
200 gcukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
100 gmasła (rozpuszczonego)
30 gmąki ziemniaczanej
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
8 szt.białka

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Do misy miksera dodaj żółtka, cukier i cukier z wanilią. Ucieraj do momentu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodawaj partiami twaróg, cały czas mieszając. Cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło , cały czas ucierając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. W osobnych miskach ubij śmietankę i białka. Zarówno ubite białka, jak i ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie. Masę serową przelej delikatnie na ułożone herbatniki.

3

Pieczenie

Ciasto piecz w kąpieli wodnej tzn. zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.

Porady i wskazówki