Flag

Proste bułeczki z ziarnami na drożdżach

ok. 16 sztuk
Średni
140 min
Łatwy i prosty przepis na pyszne bułeczki z dodatkiem różnych ziaren
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
800 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkicukru
2 łyżeczkisoli
600 mlwody (ciepłej)
4 łyżkioliwy
1 szt.jajka
3 łyżkiwody
50 gpestek dyni
50 gsezamu lub maku

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej ciepłą wodę, zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 h do wyrośnięcia.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć.
Podziel na 16 kawałków i formuj z nich kulki na bułki, układaj na blasze w odstępach.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z zimną wodą i posyp ziarnami lub pestkami. 

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i wstaw do pieczenia drugą blachę bułeczek.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 250 °C