Flag

Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

ok. 4 porcje
Średni
60 min
Soczysta pierś z kaczki w sosie z żurawiny z laską wanilii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Sos
1 szt.pomarańczy (sok i skórka z 1 pomarańczy)
100 gcukru
50 mlkoniaku
1 szczyptacynamonu
200 gżurawiny (świeżej)
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Składniki
ok. 400 - 500 gpiersi z kaczki
5 gsoli
2 gpieprzu

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pomarańczę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelnię wlej sok, dodaj skórkę, cukier, alkohol i cynamon. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, by cały cukier się rozpuścił. Zmniejsz ogień i duś 5 - 7 minut, aż sos nieco się zredukuje. Dodaj żurawinę i naciętą wzdłuż laskę wanilii. Duś jeszcze około 15 minut, aż owoce staną się miękkie. Na tym etapie możesz lekko rozgnieść je widelcem i zredukować wyciśnięty sok przez kolejne 5 minut. Odstaw, usuń laskę cynamonu i wanilii.

2

Przygotowanie piersi z kaczki

Pierś z kaczki opłucz, osusz i natnij skórę ostrym nożem na krzyż (by utworzyć kratkę). Uważaj, żeby przy tym nie naciąć mięsa. Natrzyj skórę solą i pieprzem. Ułóż piersi skórą do dołu na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni i postaw na średnio-dużym ogniu. Smaż ok. 6 minut, usuwając łyżką nadmiar tłuszczu. Przewróć pierś i smaż kolejne 4 minuty. Piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 5 - 7 minut.


Piersi podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.