Flag

Pełnoziarnista tarta Matcha, Limonka i truskawki

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Krucha, pełnoziarnista tarta z kremem śmietanowym z matchą i limonką z truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
200 gciastek zbożowych
20 gkakao
100 gmasła (rozpuszczonego)
Krem matcha
250 gserka mascarpone
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
0,5 szt.limonek (sok i starta skórka)
5 gherbaty matcha
Do dekoracji
250 gtruskawek
50 gczekolady deserowej

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Ciastka zbożowe przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj z ciasteczkami. Rozpuszczone masło stopniowo dodawaj do herbatników, aż masa zacznie być klejąca. Rozłóż równomiernie na spodzie i bokach formy do tarty o śr. ok. 23 cm. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

2

Krem matcha

Serek mascarpone razem ze schłodzoną śmietanką ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Masę rozłóż na spodzie tarty.

3

Dekorowanie

Na kremie ułóż świeże truskawki pokrojone w ćwiartki. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie polej ciasto rozpuszczoną czekoladą. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 h.