Flag

Mazurek wiśniowy z polewą czekoladową

ok. 14 - 16 porcji
Średni
60 min
Kompozycja kruchego ciasta, czekoladowego smaku i wiśniowej przyjemności
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
150 gmigdałów zmielonych
150 gmasła
100 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
1 szt.żółtka
Nadzienie
2 szkl.wiśni bez pestek
Polewa
200 gczekolady mlecznej
6 łyżekśmietanki 30% tł.
1 łyżkamasła
5 łyżekwody
Do dekoracji
20 gmigdałów (płatków)

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z migdałami i posiekać z masłem, jak na kruszonkę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, jajko, żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Formę do tarty wylepić ciastem podwyższając brzeg ciasta na wysokość 2,5 cm, ciasto nakłuć widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Upiec na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C

3

Dekorowanie

Ostudzony placek wyjąć z formy, ułożyć na nim osączone wiśnie. Czekoladę pokruszyć, wsypać do garnuszka o grubym dnie, wlać gorącą wodę i rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Dodać śmietankę, masło i jeszcze chwilę podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gorącą czekoladą oblać ciasto. Mazurek posypać płatkami migdałowymi.