Flag

Lekki sernik biszkoptowy

ok. 14 - 16 porcji
Łatwy
20 min
Puszysty sernik z budyniem śmietankowym i borówkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
7 szt.jajek
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
220 gcukru pudru
1000 gtwarogu mielonego
1 łyżkasoku z cytryny
1 szczyptasoli
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 łyżkicukru pudru
50 gjagód

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 150°C. Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.


Żółtka oddziel od białek. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj twaróg, żółtka, cytrynę, sól i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj budyń i delikatnie wymieszaj. W oddzielnej misce ubij białka, stopniowo dodawaj je do masy serowej delikatnie mieszając szpatułą. Gotową masę sernikową przelej do formy.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Upieczony sernik wystudź przy uchylonym piekarniku.

3

Dekorowanie

Udekoruj cukrem pudrem i jagodami.