Flag

Kruche ciasto z truskawkami

16 porcji
Łatwy
20 min
Proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
3 łyżkimąki
1000 gtruskawek umytych, bez szypułek
1 łyżkamąki ziemniaczanej
1 łyżkabułki tartej

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie porcje i odłóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny.


Blaszkę o wymiarach 25 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Schłodzoną porcję kruchego ciasta wyłóż na dno formy i podpiecz na jasno-złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Przygotowanie kruszonki

Do drugiej porcji ciasta dosyp 3 łyżki mąki i pokrusz palcami na kruszonkę.


Na pokrojone truskawki przesiej równomiernie mąkę ziemniaczaną.

4

Pieczenie

Na upieczony spód wysyp bułkę tartą, wyłóż truskawki i przykryj je przygotowaną kruszonką. Wstaw ponownie do nagrzanego pieca. Piecz do zrumienienia kruszonki.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C