Flag

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

24 porcji
Średni
80 min
Kruchy spód, pyszna masa budyniowa i owoce. Idealne, proste w przygotowaniu ciasto do letniej kawy!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
350 gmąki
10 gProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
70 gcukru
200 gmasła (zimnego)
2 szt.jajek
Owoce
250 grabarbaru
250 gtruskawek
Budyń
1000 mlmleka
100 gmasła
120 gcukru
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
ok. 1 - 2 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. ok. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do misy miksera z końcówką do zagniatania wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cukier. Wymieszaj.  Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajka. Zagnieć na ciasto kruche. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. W tym czasie przygotuj budyń i owoce.

3

Owoce

Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka i chwilę podgotuj przez ok. minutę, żeby rabarbar trochę zmiękł.

4

Budyń

Do garnka przelej 750 ml mleka i dodaj masło. Do drugiej części mleka dodaj budynie w proszku i cukier. Dobrze wymieszaj. Mleko z masłem zagotuj, a następnie wlej rozrobiony proszek budyniowy i cały czas mieszając trzepaczką ponownie zagotuj.
Gorący budyń przelej na upieczony spód i wyrównaj. Delikatnie przełóż owoce i zetrzyj zmrożoną część ciasta na tarce.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Czas pieczenia: 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki, żeby budyń dobrze stężał.

Porady i wskazówki