Flag

Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

12 sztuk
Średni
80 min
Babeczki Kopce kreta z kolorową masą śmietanową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt.jajka
80 mloleju
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
150 gtruskawek
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.posypki cukrowej

Zobacz produkty

Picture - Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze z wyposażenia piekarnika przygotowałam foremki. Nagrzej piekarnik do temp. 175°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki. Całość miksuj ok. 3 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto nałóż łyżką do połowy papilotek. 

2

Pieczenie

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Wydrążenie babeczek

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. 

4

Przygotowanie masy i posypanie ciastem

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki.

5

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową i jeszcze przez chwilę miksuj na niskich obrotach. Połowę kremu przełóż do drugiej miski. Każdą z mas zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego koloru. Przygotuj trzy worki cukiernicze. Do dwóch nałóż masy, odetnij końcówki worków, po czym oba umieść w trzecim worku z ozdobną końcówką. Krem wyciskaj okrężnymi ruchami od zewnątrz do środka i udekoruj posypką.