Flag

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

24 porcji
Średni
40 min
Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Świetny przepis na lato i nie tylko!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli używasz drożdży świeżych zrób zaczyn (odlej 50 ml podgrzanego wcześniej mleka, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 10-15 min do podwojenia objętości).


Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto drożdżowe
300 mlmleka
100 gmasła
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych
1 szczyptasoli
120 gcukru
2 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt.jajek
3 łodygirabarbaru
Kruszonka
100 gmasła (zimnego)
100 gcukru
150 gmąki

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, a masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, jajka i letnie mleko (i zaczyn).
Całość zagnieć i pod koniec dodaj roztopione masło, po czym dokładnie wyrób.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie dużą blachę o wym. 38 x 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o szer. 1 cm.

2

Kruszonka

Z mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę, włóż do schłodzenia do lodówki.
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłóż w formie, delikatnie rozciągając dłońmi.
W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru. Na koniec posyp kruszonką.
Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka. 

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Porady i wskazówki