Flag

Drożdżowe ślimaki z szynką i oliwkami

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Ślimaczki drożdżowe z serem, szynką, oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżkacukru
1 łyżeczkasoli
150 gśmietany 18% tł.
120 gmasła (rozpuszczonego i ostudzonego)
Nadzienie
8 - 10 szt.czarnych oliwek
30 gsuszonych pomidorów
100 gketchupu
100 gsera Gouda, tłustego (startego na małych oczkach)
10 plastrówszynki

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Do suchych składników dodaj śmietanę i masło. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.

2

Przygotowanie nadzienia

Oliwki pokrój na plasterki, a pomidory na paski. Ciasto rozwałkuj na ok. 1/2 cm, na kształt prostokąta i posmaruj ketchupem. Na cieście rozłóż starty ser, plastry szynki, równomiernie rozłóż oliwki i suszone pomidory. Całość zwiń jak roladę, delikatnie dociskając i zlep dobrze oba końce. Za pomocą ostrego noża, pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.

3

Pieczenie

Ślimaczki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C