Flag

Domowy Kopiec Kreta

16 porcji
Średni
40 min
Popularne ciasto w nowej odsłonie z galaretką cytrynową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
100 gcukru
100 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
5 łyżekoleju rzepakowego
Krem
200 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 szt.bananów

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 °C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito, dodaj je do masy jajecznej. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do tortownicy.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

3

Krem

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj.

4

Formowanie kopca

Z biszkoptu odetnij górną część ciasta, wycinając dół o głębokości ok. 1 cm, jednocześnie pozostawiając 2 cm od brzegu. Wycięte ciasto pokrusz i odłóż do miski. Na spodzie wydrążonego ciasta ułóż przekrojone na pół wzdłuż banany. Przykryj je kremem śmietanowym formując kopiec. Całość dokładnie obsyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.