Flag

Ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

16 porcji
Średni
60 min
Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym z czekoladą i masą śmietanową z płatkami czekolady
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
60 gmąki
2 łyżkikakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
5 szt.jajek
140 gcukru
1 łyżkamąki ziemniaczanej
Poncz
0,5 szkl.wody
0,5 szt.cytryny (sok z cytryny)
2 łyżkicukru pudru
Krem
750 mlmleka
200 gmasła
100 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
50 gczekolady mlecznej
100 gczekolady gorzkiej
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak.posypki cukrowej (4 łyżki)
Do dekoracji
1 opak.posypki cukrowej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno blachy o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo dodawaj suche składniki i delikatnie wmieszaj je rózgą. Ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej wcześniej blachy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przekrój na dwie części.

3

Krem

500 ml mleka podgrzej w garnku z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszaj dokładnie budyń. Do gorącego mleka dodaj kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec dodaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat biszkoptowy umieść w blaszce i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Krem budyniowy wyłóż na nasączony blat i przykryj drugim blatem, a następnie nasącz drugi blat.

4

Masa

Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj 4 łyżki posypki czekoladowej i wymieszaj. Masę wyłóż na biszkopt. Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.

5

Dekorowanie

Przed podaniem wierzch ciasta udekoruj posypką.