Flag

Błękitny sernik jogurtowy

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Sernik w błękitnej odsłonie ze spodem.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
40 gmąki
40 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 łyżkisoku z cytryny
80 gcukru
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Masa serowa
2 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
2 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1000 mlmleka
300 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do dekoracji
500 mlśmietanki 36% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
30 gborówek amerykańskich
40 gjeżyn
5 - 10 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o ø 24 cm, posmarować ją masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodając cukier powoli miksować, następnie dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą, dodać mąki i wymieszać. Następnie dodać 1 tubkę barwnika niebieskiego, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gdy ciasto się upiecze wystudzić je, wyjąć z foremki – ściągnąć z ciasta papier do pieczenia, jeśli był używany. Foremkę umyć, osuszyć, boki posmarować oliwą lub masłem. Włożyć na spód upieczone ciasto.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 1000 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, rozsmarować dokładnie w formie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

4

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem. Schłodzony sernik udekorować ubitą śmietaną, owocami i miętą – najlepiej tuż przed podaniem.