Flag

Babka szafranowa

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Babka z dodatkiem budyniu - szlachetna i wykwintna
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Drewnianym patyczkiem/wykałaczką można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,75 łyżeczkisoli
200 mlmleka
0,5 łyżeczkiszafranu
200 gmasła
160 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 24 cm z kominem dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. Szafran zalej ciepłym mlekiem, tak, by nitki puściły kolor. Masło utrzj mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku, dokładnie miksując ciasto. Następnie dodaj na zmianę suche składniki oraz mleko, i miksuj na wolnych obrotach aż masy się połączą. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Ciasto wyjmij z formy.

3

Dekorowanie

W kąpieli wodnej rozpuść polewę, odetnij róg opakowania i polej nią ostudzone ciasto. Udekoruj perełkami.

Porady i wskazówki

  • Drewnianym patyczkiem/wykałaczką można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy.