Żabka – Kopiec Kreta

Kopiec kreta w kształcie Żabki to smaczny prezent na urodziny Twojego dziecka

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Żabka – Kopiec Kreta

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek
75 ml mleka
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
400 g truskawek

Zielony wierzch:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 szt. cukierków galaretki w cukrze
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. cukierków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 45 min.

3

Wydrążenie ciasta i ułożenie truskawek

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki, a następnie ułóż na wydrążonym spodzie ciasta.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na truskawki pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 1 h.

5

Zielona masa śmietanowa

Śmietank ubij, a gdy zrobi się już gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, dodaj zielony barwnik, ok. ¾ tubki (by uzyskać intensywniejszy kolor możesz zużyć cały). Następnie zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru, po czym dodaj zawartość opakowania z masą śmietanową i krótko wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na schłodzone ciasto. Dokładnie przykryj boki łącznie z ciemnym biszkoptem, uformuj kopułę i wszystko ładnie wygładź. Odstaw ciasto do schłodzenia na ok. 2 h.

6

Dekorowanie

Białym pisakiem zrób duże kropki na 2 zielonych galaretkach i przyklej do nich niebieskie perełki. Tak powstaną oczy żabki. Aby dobrze się trzymały wetknij w nie wykałaczki i dopiero wtedy zamocuj na cieście. Z zielonych perełek zrób kropeczki (mogą to być inne zielone cukierki). Na pyszczku żabki wykonaj uśmiech z czerwonych cukierków.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Żabka – Kopiec Kreta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1654 kJ
395 kcal
1080 kJ
258 kcal
Tłuszcz 27.22 g 17.79 g
Węglowodany 36.09 g 23.58 g
Białko 5.95 g 3.89 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne