PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Żabka – Kopiec Kreta

Kopiec kreta w kształcie Żabki to smaczny prezent na urodziny Twojego dziecka

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Żabka – Kopiec Kreta

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek
75 ml mleka
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
400 g truskawek

Zielony wierzch:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 szt. cukierków galaretki w cukrze
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. cukierków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 35 - 45 min.

3

Wydrążenie ciasta i ułożenie truskawek

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki, a następnie ułóż na wydrążonym spodzie ciasta.

4

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na truskawki pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 1 h.

5

Zielona masa śmietanowa

Śmietank ubij, a gdy zrobi się już gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, dodaj zielony barwnik, ok. ¾ tubki (by uzyskać intensywniejszy kolor możesz zużyć cały). Następnie zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru, po czym dodaj zawartość opakowania z masą śmietanową i krótko wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na schłodzone ciasto. Dokładnie przykryj boki łącznie z ciemnym biszkoptem, uformuj kopułę i wszystko ładnie wygładź. Odstaw ciasto do schłodzenia na ok. 2 h.

6

Dekorowanie

Białym pisakiem zrób duże kropki na 2 zielonych galaretkach i przyklej do nich niebieskie perełki. Tak powstaną oczy żabki. Aby dobrze się trzymały wetknij w nie wykałaczki i dopiero wtedy zamocuj na cieście. Z zielonych perełek zrób kropeczki (mogą to być inne zielone cukierki). Na pyszczku żabki wykonaj uśmiech z czerwonych cukierków.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Żabka – Kopiec Kreta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1654kJ
395kcal
1080kJ
258kcal
Tłuszcz 27.22g 17.79g
Węglowodany 36.09g 23.58g
Białko 5.95g 3.89g