PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wuzetka

Pyszne ciasto czekoladowe przełożone ubitą śmietanką kremówką

o 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wuzetka

Ciasto:

2 opak. Murzynka Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g masła (miękkiego)
160 ml mleka

Masa:

750 ml śmietanki 30% tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Poncz:

250 ml wody (przegotowanej)
2 szt. cytryny (sok z 2 cytryn)
3 łyżki cukru
50 ml wódki

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 g wiśni kandyzowanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 180˚C. Zawartość opakowań wsyp do miski, dodaj jajka, miękki tłuszcz i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie masę przełóż do prostokątnej blaszki o wym. 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsyp do śmietany i ubij na sztywno.

Dolny blat ciasta nasącz ponczem. Rozsmaruj 2/3 ubitej śmietany. Nałóż drugi blat ciasta i nasącz ponczem.

4

Dekorowanie

Wierzch ciasta polej polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto pokrój na porcje. Każdą z nich za pomocą szprycki udekoruj śmietanowymi rozetkami i ozdób kandyzowanymi wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wuzetka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1369kJ
327kcal
1114kJ
266kcal
Tłuszcz 19.28g 15.67g
Węglowodany 32.67g 26.56g
Białko 4.79g 3.89g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej