PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wuzetka

Pyszne ciasto czekoladowe przełożone ubitą śmietanką kremówką

o 25 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Wuzetka

Ciasto:

2 opak. Murzynka Dr. Oetkera
6 szt. jajek
200 g masła (miękkiego)
160 ml mleka

Masa:

750 ml śmietanki 30% tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Poncz:

250 ml wody (przegotowanej)
2 szt. cytryny (sok z 2 cytryn)
3 łyżki cukru
50 ml wódki

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 g wiśni kandyzowanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 180˚C. Zawartość opakowań wsyp do miski, dodaj jajka, miękki tłuszcz i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie masę przełóż do prostokątnej blaszki o wym. 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsyp do śmietany i ubij na sztywno.

Dolny blat ciasta nasącz ponczem. Rozsmaruj 2/3 ubitej śmietany. Nałóż drugi blat ciasta i nasącz ponczem.

4

Dekorowanie

Wierzch ciasta polej polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto pokrój na porcje. Każdą z nich za pomocą szprycki udekoruj śmietanowymi rozetkami i ozdób kandyzowanymi wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wuzetka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1369kJ
327kcal
1114kJ
266kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g