Flag

Wuzetka

ok. 25 porcji
Średni
40 min
Pyszne ciasto czekoladowe przełożone ubitą śmietanką kremówką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 opak.Babki czekoladowej Dr. Oetkera
6 szt.jajek
200 gmasła (miękkiego)
200 mlmleka
Masa
750 mlśmietanki 30% tł.
3 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Poncz
250 mlwody (przegotowanej)
2 szt.cytryny (sok z 2 cytryn)
3 łyżkicukru
50 mlwódki
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
100 gwiśni kandyzowanych

Zobacz produkty

Picture - Babki czekoladowej Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 180˚C. Zawartość opakowań wsyp do miski, dodaj jajka, miękki tłuszcz i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie masę przełóż do prostokątnej blaszki o wym. 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wsyp do śmietany i ubij na sztywno.


Dolny blat ciasta nasącz ponczem. Rozsmaruj 2/3 ubitej śmietany. Nałóż drugi blat ciasta i nasącz ponczem.

4

Dekorowanie

Wierzch ciasta polej polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto pokrój na porcje. Każdą z nich za pomocą szprycki udekoruj śmietanowymi rozetkami i ozdób kandyzowanymi wiśniami.