PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wiosenna łąka

Urocze babeczki z kolorową posypką

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wiosenna łąka

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
2 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej i polej babeczki równą warstwą – niewielką część lukru pozostaw w celu przymocowania kwiatków. Następnie każdą babeczkę pokryj równą warstwą perełek. Na końcu przy pomocy pozostałego lukru przymocuj margaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wiosenna łąka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1164 kJ
278 kcal
1528 kJ
365 kcal
Tłuszcz 9.65 g 12.70 g
Węglowodany 42.63 g 56.09 g
Białko 2.94 g 3.87 g