PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Warstwowa galaretka

Warstwowa galaretka cytrynowo malinowa z bitą śmietaną bez glutenu

4 porcji

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Warstwowa galaretka

Galaretki:

1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Bez glutenu Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Bez glutenu Dr. Oetkera
600 ml wody (wrzącej)
300 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

200 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera
1 szt. cytryny (plasterek)
1 szt. truskawek (plasterek)
4 listki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Z tych 300 ml odlej po 150 ml galaretki i wymieszaj ze 150 ml śmietanki. W ten sposób otrzymasz 4 kolory galaretek. 4 pucharki o pojemności ok. 250 ml. Galaretki wylewaj cienkimi warstwami na przemian galaretka śmietankowa i galaretka owocowa. Wstaw do lodówki, do stężenia każdej warstwy, następnie wylej kolejną.

2

Dekorowanie

Śmietankę ubij z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan fixem bez glutenu. Śmietankę przełóż do woreczka z ozdobną końcówką zakończoną gwiazdką. Gotowe galaretki udekoruj rozetkami ze śmietanki i owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Warstwowa galaretka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2236 kJ
534 kcal
628 kJ
150 kcal
Tłuszcz 37.61 g 10.56 g
Węglowodany 42.56 g 11.95 g
Białko 7.93 g 2.23 g