PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy sernik z makiem

Sernikomakowiec z pyszną czekoladową polewą. Przepis idealnie sprawdzi się na Święta i nie tylko. Skradnie wasze serca!

25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy sernik z makiem

Spód:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
50 g cukru pudru
2 szt. żółtek

Masa makowa:

200 g maku (mielonego)
30 g masła (miękkiego)
50 g orzechów włoskich
2 szt. jajek
100 g cukru
1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
180 g cukru
3 szt. jajek
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. białka
20 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do jasnozłotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.                      

3

Masa makowa

Mak przesyp do miski i zalej wrzątkiem (do ok. 1 cm nad powierzchnię maku). Odstaw do napęcznienia. Napęczniały mak odciśnij przez gazę lub lnianą ściereczkę. Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałeczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasny krem, dodaj zmielony mak oraz orzechy i bułkę tartą, wymieszaj. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do masy.

4

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz ekstrakt i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wmieszaj do masy. Dwa białka ubij na pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej cienką strużką na masę makową.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  o 170 °C

Czas pieczenia: o 80 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

6

Polewa

Czekoladę połam na drobne kawałki i przełóż do wysokiej szklanki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy sernik z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1243kJ
297kcal
1151kJ
275kcal
Tłuszcz 15.88g 14.70g
Węglowodany 27.26g 25.24g
Białko 13.40g 12.40g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej