Flag

Waniliowy sernik z makiem

25 porcji
Średni
60 min
Sernikomakowiec z pyszną czekoladową polewą. Przepis idealnie sprawdzi się na Święta i nie tylko. Skradnie wasze serca!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gmąki
100 gmasła (zimnego)
50 gcukru pudru
2 szt.żółtek
Masa makowa
200 gmaku (mielonego)
30 gmasła (miękkiego)
50 gorzechów włoskich
2 szt.jajek
100 gcukru
1 łyżkabułki tartej
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
180 gcukru
3 szt.jajek
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt.białka
20 gmąki ziemniaczanej
Polewa
100 gczekolady mlecznej
100 gczekolady gorzkiej
200 mlśmietanki 30% tł.

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do jasnozłotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód odstaw do wystudzenia.                      

3

Masa makowa

Mak przesyp do miski i zalej wrzątkiem (do ok. 1 cm nad powierzchnię maku). Odstaw do napęcznienia. Napęczniały mak odciśnij przez gazę lub lnianą ściereczkę. Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałeczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasny krem, dodaj zmielony mak oraz orzechy i bułkę tartą, wymieszaj. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do masy.

4

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz ekstrakt i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wmieszaj do masy. Dwa białka ubij na pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej cienką strużką na masę makową.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 170 °C


Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

6

Polewa

Czekoladę połam na drobne kawałki i przełóż do wysokiej szklanki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.

Porady i wskazówki