Waniliowy sernik z makiem

Sernikomakowiec z pyszną czekoladową polewą. Przepis idealnie sprawdzi się na Święta i nie tylko. Skradnie wasze serca!

25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy sernik z makiem

Spód:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
50 g cukru pudru
2 szt. żółtek

Masa makowa:

200 g maku (mielonego)
30 g masła (miękkiego)
50 g orzechów włoskich
2 szt. jajek
100 g cukru
1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
180 g cukru
3 szt. jajek
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. białka
20 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do jasnozłotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.                      

3

Masa makowa

Mak przesyp do miski i zalej wrzątkiem (do ok. 1 cm nad powierzchnię maku). Odstaw do napęcznienia. Napęczniały mak odciśnij przez gazę lub lnianą ściereczkę. Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałeczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasny krem, dodaj zmielony mak oraz orzechy i bułkę tartą, wymieszaj. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do masy.

4

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz ekstrakt i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wmieszaj do masy. Dwa białka ubij na pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej cienką strużką na masę makową.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: ok. 170 °C

Piekarnik gazowy: ok. 170 °C

Czas pieczenia: ok. 80 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

6

Polewa

Czekoladę połam na drobne kawałki i przełóż do wysokiej szklanki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy sernik z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1243 kJ
297 kcal
1151 kJ
275 kcal
Tłuszcz 15.88 g 14.70 g
Węglowodany 27.26 g 25.24 g
Białko 13.40 g 12.40 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne