PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy sernik z makiem

Sernikomakowiec z pyszną czekoladową polewą. Przepis idealnie sprawdzi się na Święta i nie tylko. Skradnie wasze serca!

25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy sernik z makiem

Spód:

150 g mąki
100 g masła (zimnego)
50 g cukru pudru
2 szt. żółtek

Masa makowa:

200 g maku (mielonego)
30 g masła (miękkiego)
50 g orzechów włoskich
2 szt. jajek
100 g cukru
1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
180 g cukru
3 szt. jajek
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. białka
20 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do jasnozłotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.                      

3

Masa makowa

Mak przesyp do miski i zalej wrzątkiem (do ok. 1 cm nad powierzchnię maku). Odstaw do napęcznienia. Napęczniały mak odciśnij przez gazę lub lnianą ściereczkę. Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałeczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasny krem, dodaj zmielony mak oraz orzechy i bułkę tartą, wymieszaj. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do masy.

4

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz ekstrakt i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wmieszaj do masy. Dwa białka ubij na pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej cienką strużką na masę makową.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  o 170 °C

Czas pieczenia: o 80 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

6

Polewa

Czekoladę połam na drobne kawałki i przełóż do wysokiej szklanki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy sernik z makiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1243kJ
297kcal
1151kJ
275kcal
Tłuszcz 15.88g 14.70g
Węglowodany 27.26g 25.24g
Białko 13.40g 12.40g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt