Flag

Waniliowy deser z galaretką malinową i malinami

ok. 4 porcje (po 250 ml)
Średni
40 min
Pyszny i lekki deser z owocami i laską wanilii Bourbon
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
300 gmalin mrożonych
2 łyżeczkicukru pudru
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
40 gcukru pudru
125 gserka mascarpone
Do dekoracji
100 gmalin
50 gjagód
4 - 8 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Maliny mrożone chwilę pogotuj z cukrem, a następnie zblenduj na gładką masę. Przetrzyj przez sitko na gładki mus. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, po tym czasie odciśnij i rozpuść, podgrzewając ją w rondelku. Rozpuszczoną żelatynę połącz z malinami, dokładnie wymieszaj. Mus malinowy wylej na dno pucharków i wstaw do lodówki.

2

Wanilię natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka, dodaj do śmietanki.

3

Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Do gęstniejącej śmietanki dodaj mascarpone i ubijaj mikserem do gładkości. Masę wyłóż na sztywniejący mus malinowy i schłodź jeszcze 2h w lodówce.

4

Udekoruj świeżymi malinami i jagodami oraz listkami mięty.

Porady i wskazówki