PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe księżyce

Smaczne ciasteczka waniliowo - migdałowe

ok. 40 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe księżyce

Ciasto:

250 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. żółtek
200 g masła lub margaryny (miękkie)
125 g migdałów (obranych i zmielonych)

Do dekoracji:

50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, tłuszcz i migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka, pokroić na odcinki długości 5 – 6 cm, zrolować cienko końce, zagiąć na kształt rożków i położyć na blasze.

2

Pieczenie

Ciastka wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Gorące rożki oprószyć cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe księżyce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 427 kJ
102 kcal
2031 kJ
485 kcal
Tłuszcz 6.42 g 30.59 g
Węglowodany 10.06 g 47.89 g
Białko 1.59 g 7.56 g