PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z perełkami

Tort połyskujący złotem i gwiazdami

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z perełkami

Ciasto:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
125 ml wody

Przełożenie tortu:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
100 g masła
280 g dżemu truskawkowego, niskosłodzonego

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody
3 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekroić na 3 warstwy. Nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę biszkoptu, posmarować dżemem oraz cienką warstwą kremu. Następnie ułożyć kolejny blat biszkoptu, również posmarować dżemem i warstwą kremu. Na wierzch położyć trzeci blat biszkoptu.

4

Dekorowanie

Do miski wsypać zawartość opakowania lukru, dodać 9 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Lukrem posmarować wierzch i bok ciasta. Bok biszkoptu obsypać perełkami złotymi. Na wierzchu ułożyć czekoladowe gwiazdki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z perełkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2177 kJ
520 kcal
1076 kJ
257 kcal
Tłuszcz 13.84 g 6.85 g
Węglowodany 92.59 g 45.84 g
Białko 6.65 g 3.29 g