Flag

Tort z perełkami

ok. 10 - 12 porcji
Średni
60 min
Tort połyskujący złotem i gwiazdami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżkicukru
125 mlwody
Przełożenie tortu
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
300 mlmleka
100 gmasła
280 gdżemu truskawkowego, niskosłodzonego
Do dekoracji
3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
3 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm. Wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój na 3 blaty. Nasącz przygotowanym ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.


Na talerzu do tortów ułóż jedną warstwę biszkoptu, posmaruj dżemem oraz cienką warstwą kremu. Następnie ułóż kolejny blat biszkoptu, również posmaruj dżemem i warstwą kremu. Na wierzch połóż trzeci blat biszkoptu.

4

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Lukrem posmaruj wierzch i bok ciasta. Bok biszkoptu obsyp perełkami złotymi. Na wierzchu ułóż czekoladowe gwiazdki.