PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z perełkami

Tort połyskujący złotem i gwiazdami

o 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z perełkami

Ciasto:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru
125 ml wody

Przełożenie tortu:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
100 g masła
280 g dżemu truskawkowego, niskosłodzonego

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody
3 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekroić na 3 warstwy. Nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na talerzu do tortów ułożyć jedną warstwę biszkoptu, posmarować dżemem oraz cienką warstwą kremu. Następnie ułożyć kolejny blat biszkoptu, również posmarować dżemem i warstwą kremu. Na wierzch położyć trzeci blat biszkoptu.

4

Dekorowanie

Do miski wsypać zawartość opakowania lukru, dodać 9 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Lukrem posmarować wierzch i bok ciasta. Bok biszkoptu obsypać perełkami złotymi. Na wierzchu ułożyć czekoladowe gwiazdki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z perełkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2177kJ
520kcal
1076kJ
257kcal
Tłuszcz 13.84g 6.85g
Węglowodany 92.59g 45.84g
Białko 6.65g 3.29g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej