PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z kiwi

Świeży pomysł na zielony tort z kiwi

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z kiwi

Ciasto:

10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Przełożenie tortu:

2 opak. Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
800 ml wody (gorącej)

Masa:

750 ml śmietanki 30% tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 - 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

150 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru
50 ml wódki cytrynowej

Do dekoracji:

3 szt. kiwi
3 - 4 szt. fig

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować wysoką formę tortową o ø 21 cm, posmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i powoli miksować aż składniki się połączą, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie barwnik spożywczy. Kiedy masy się połączą dodać mąki i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać drugą część ciasta i upiec tak samo. Posiadając formy o tym samym rozmiarze można piec dwa ciasta jednocześnie.

3

Przełożenie tortu

Po wystudzeniu z każdego biszkoptu ściąć brązową skórkę z wierzchu i z boków ciasta. Tak przygotowane biszkopty przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

Galaretki przygotować z 800 ml gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć należy rozpocząć przekładanie tortu.

Do czystej tortownicy włożyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 galaretki, rozprowadzić ją łyżką, położyć drugi blat, nasączyć go, wyłożyć kolejną porcję galaretki, wyłożyć trzeci blat, nasączyć go, wyłożyć resztę galaretki i przykryć całość 4 blatem tortu. Całość wstawić na godzinę do lodówki.

4

Masa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

5

Dekorowanie

Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz formy, przełożyć ciasto na paterę, cienko posmarować górę i boki tortu masą. Następnie przełożyć śmietanę do szprycy lub rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy ok. 1,5 cm i dekorować tort szprycą wyciskając małe stożki na całej powierzchni tortu. Przed podaniem udekorować ciasto owocami kiwi i świeżymi figami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2470 kJ
590 kcal
783 kJ
187 kcal
Tłuszcz 26.13 g 8.29 g
Węglowodany 74.39 g 23.62 g
Białko 12.46 g 3.96 g