PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z kiwi

Świeży pomysł na zielony tort z kiwi

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z kiwi

Ciasto:

10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Przełożenie tortu:

2 opak. Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
800 ml wody (gorącej)

Masa:

750 ml śmietanki 30% tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 - 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

150 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru
50 ml wódki cytrynowej

Do dekoracji:

3 szt. kiwi
3 - 4 szt. fig

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować wysoką formę tortową o ø 21 cm, posmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i powoli miksować aż składniki się połączą, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie barwnik spożywczy. Kiedy masy się połączą dodać mąki i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać drugą część ciasta i upiec tak samo. Posiadając formy o tym samym rozmiarze można piec dwa ciasta jednocześnie.

3

Przełożenie tortu

Po wystudzeniu z każdego biszkoptu ściąć brązową skórkę z wierzchu i z boków ciasta. Tak przygotowane biszkopty przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

Galaretki przygotować z 800 ml gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć należy rozpocząć przekładanie tortu.

Do czystej tortownicy włożyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 galaretki, rozprowadzić ją łyżką, położyć drugi blat, nasączyć go, wyłożyć kolejną porcję galaretki, wyłożyć trzeci blat, nasączyć go, wyłożyć resztę galaretki i przykryć całość 4 blatem tortu. Całość wstawić na godzinę do lodówki.

4

Masa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

5

Dekorowanie

Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz formy, przełożyć ciasto na paterę, cienko posmarować górę i boki tortu masą. Następnie przełożyć śmietanę do szprycy lub rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy ok. 1,5 cm i dekorować tort szprycą wyciskając małe stożki na całej powierzchni tortu. Przed podaniem udekorować ciasto owocami kiwi i świeżymi figami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2470kJ
590kcal
783kJ
187kcal
Tłuszcz 26.13g 8.29g
Węglowodany 74.39g 23.62g
Białko 12.46g 3.96g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej