Tort z kiwi

Świeży pomysł na zielony tort z kiwi

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z kiwi

Ciasto:

10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru pudru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Przełożenie tortu:

2 opak. Galaretki o smaku kiwi Dr. Oetkera
800 ml wody (gorącej)

Masa:

750 ml śmietanki 30% tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 - 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

150 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżka cukru
50 ml wódki cytrynowej

Do dekoracji:

3 szt. kiwi
3 - 4 szt. fig

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować wysoką formę tortową o ø 21 cm, posmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i powoli miksować aż składniki się połączą, stopniowo dodawać po jednym żółtku, a następnie barwnik spożywczy. Kiedy masy się połączą dodać mąki i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, pierwszą przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 45 min.

Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać drugą część ciasta i upiec tak samo. Posiadając formy o tym samym rozmiarze można piec dwa ciasta jednocześnie.

3

Przełożenie tortu

Po wystudzeniu z każdego biszkoptu ściąć brązową skórkę z wierzchu i z boków ciasta. Tak przygotowane biszkopty przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

Galaretki przygotować z 800 ml gorącej wody, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć należy rozpocząć przekładanie tortu.

Do czystej tortownicy włożyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 galaretki, rozprowadzić ją łyżką, położyć drugi blat, nasączyć go, wyłożyć kolejną porcję galaretki, wyłożyć trzeci blat, nasączyć go, wyłożyć resztę galaretki i przykryć całość 4 blatem tortu. Całość wstawić na godzinę do lodówki.

4

Masa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

5

Dekorowanie

Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz formy, przełożyć ciasto na paterę, cienko posmarować górę i boki tortu masą. Następnie przełożyć śmietanę do szprycy lub rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy ok. 1,5 cm i dekorować tort szprycą wyciskając małe stożki na całej powierzchni tortu. Przed podaniem udekorować ciasto owocami kiwi i świeżymi figami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2470 kJ
590 kcal
783 kJ
187 kcal
Tłuszcz 26.13 g 8.29 g
Węglowodany 74.39 g 23.62 g
Białko 12.46 g 3.96 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.