PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z gruszkami

Wyrafinowana kombinacja: gruszki i czekolada

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z gruszkami

Ciasto:

85 g mąki
85 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
170 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Masa:

750 ml śmietanki 30% tł.
3 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
2 puszki gruszek w syropie
1 słoik dżemu ananasowego
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Poncz:

1 szkl. wody (przegotowanej, zimnej)
100 ml koniaku lub brandy
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 łyżeczka cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem.

3

Masa śmietanowa

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

4

Dekorowanie

Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej w gorącej wodzie polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1763 kJ
421 kcal
787 kJ
188 kcal
Tłuszcz 21.27 g 9.50 g
Węglowodany 49.20 g 21.96 g
Białko 4.64 g 2.07 g