PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Szwarcwaldzki

Czekoladowy tort z wiśniami i masą śmietanową

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Szwarcwaldzki

Biszkopt:

100 g czekolady gorzkiej
75 g masła
6 szt. jajek
180 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wiśniówki

Masa wiśniowa:

900 g wiśni (mrożonych)
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml wiśniówki

Masa śmietanowa:

1500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
7 szt. wiśni kandyzowanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło rozpuść rondelku. Czekoladę i masło połącz ze sobą dokładnie mieszając. Żółtka oddziel od białek, ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i dodawaj porcjami przestudzoną masę czekoladową. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o śr. 26 cm.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój poziomo na 3 blaty. Wszystkie blaty nasącz wisniówką.

4

Masa wiśniowa

Wiśnie odsącz na sitku, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Z 500 ml soku z wiśni odlej 150 ml i wymieszaj w nim cukier z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotuj i dodaj wymieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Całość zagotuj tak, aby powstał kisiel. Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Po wystudzeniu do masy dodaj wiśniówkę, wymieszaj. Masę wiśniową po połowie rozsmaruj na dwóch pierwszych blatach.

5

Masa śmietanowa

Śmietanę ubij mikserem, a pod koniec dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem z wanilią. Jeden z krążków ułóż na paterze i wyłóż na niego 1/2 kisielu, a następnie ¼ bitej śmietany. Przykryj go drugim krążkiem biszkoptu i ponownie nałóż kisiel i ¼ bitej śmietany. Zakryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Pozostałą masę wykorzystaj do przykrycia całego tortu.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj startą czekoladą i wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Szwarcwaldzki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2319kJ
554kcal
1022kJ
244kcal
Tłuszcz 38.78g 17.08g
Węglowodany 40.79g 17.97g
Białko 6.97g 3.07g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt