Tort Szwarcwaldzki

Czekoladowy tort z wiśniami i masą śmietanową

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Szwarcwaldzki

Biszkopt:

100 g czekolady gorzkiej
75 g masła
6 szt. jajek
180 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wiśniówki

Masa wiśniowa:

900 g wiśni (mrożonych)
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml wiśniówki

Masa śmietanowa:

1500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
7 szt. wiśni kandyzowanych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło rozpuść rondelku. Czekoladę i masło połącz ze sobą dokładnie mieszając. Żółtka oddziel od białek, ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i dodawaj porcjami przestudzoną masę czekoladową. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o śr. 26 cm.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój poziomo na 3 blaty. Wszystkie blaty nasącz wisniówką.

4

Masa wiśniowa

Wiśnie odsącz na sitku, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Z 500 ml soku z wiśni odlej 150 ml i wymieszaj w nim cukier z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotuj i dodaj wymieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Całość zagotuj tak, aby powstał kisiel. Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Po wystudzeniu do masy dodaj wiśniówkę, wymieszaj. Masę wiśniową po połowie rozsmaruj na dwóch pierwszych blatach.

5

Masa śmietanowa

Śmietanę ubij mikserem, a pod koniec dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem z wanilią. Jeden z krążków ułóż na paterze i wyłóż na niego 1/2 kisielu, a następnie ¼ bitej śmietany. Przykryj go drugim krążkiem biszkoptu i ponownie nałóż kisiel i ¼ bitej śmietany. Zakryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Pozostałą masę wykorzystaj do przykrycia całego tortu.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj startą czekoladą i wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Szwarcwaldzki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2319 kJ
554 kcal
1022 kJ
244 kcal
Tłuszcz 38.78 g 17.08 g
Węglowodany 40.79 g 17.97 g
Białko 6.97 g 3.07 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.