PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Szwarcwaldzki

Czekoladowy tort z wiśniami i masą śmietanową

16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Szwarcwaldzki

Biszkopt:

100 g czekolady gorzkiej
75 g masła
6 szt. jajek
180 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wiśniówki

Masa wiśniowa:

900 g wiśni (mrożonych)
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml wiśniówki

Masa śmietanowa:

1500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g czekolady gorzkiej
7 szt. wiśni kandyzowanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło rozpuść rondelku. Czekoladę i masło połącz ze sobą dokładnie mieszając. Żółtka oddziel od białek, ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę i dodawaj porcjami przestudzoną masę czekoladową. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszaj i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o śr. 26 cm.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój poziomo na 3 blaty. Wszystkie blaty nasącz wisniówką.

4

Masa wiśniowa

Wiśnie odsącz na sitku, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Z 500 ml soku z wiśni odlej 150 ml i wymieszaj w nim cukier z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotuj i dodaj wymieszaną wcześniej mąkę z cukrem. Całość zagotuj tak, aby powstał kisiel. Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Po wystudzeniu do masy dodaj wiśniówkę, wymieszaj. Masę wiśniową po połowie rozsmaruj na dwóch pierwszych blatach.

5

Masa śmietanowa

Śmietanę ubij mikserem, a pod koniec dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem z wanilią. Jeden z krążków ułóż na paterze i wyłóż na niego 1/2 kisielu, a następnie ¼ bitej śmietany. Przykryj go drugim krążkiem biszkoptu i ponownie nałóż kisiel i ¼ bitej śmietany. Zakryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Pozostałą masę wykorzystaj do przykrycia całego tortu.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj startą czekoladą i wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Szwarcwaldzki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2319kJ
554kcal
1022kJ
244kcal
Tłuszcz 38.78g 17.08g
Węglowodany 40.79g 17.97g
Białko 6.97g 3.07g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!