PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort śmietankowy z masą śmietanową

Lekki, śmietankowy tort z kolorowymi stokrotkami

ok. 14 - 16 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort śmietankowy z masą śmietanową

Ciasto:

4 szt. jajek
170 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
80 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szkl. wody
2 łyżki cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć spody tortu.

3

Dekorowanie

Wierzch tortu udekorować masą i stokrotkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort śmietankowy z masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1511 kJ
361 kcal
1089 kJ
260 kcal
Tłuszcz 21.74 g 15.64 g
Węglowodany 37.86 g 27.24 g
Białko 4.17 g 3.00 g