PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort śmietankowy z masą śmietanową

Lekki, śmietankowy tort z kolorowymi stokrotkami

o 14 - 16 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort śmietankowy z masą śmietanową

Ciasto:

4 szt. jajek
170 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
80 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szkl. wody
2 łyżki cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

2 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć spody tortu.

3

Dekorowanie

Wierzch tortu udekorować masą i stokrotkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort śmietankowy z masą śmietanową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1511kJ
361kcal
1089kJ
260kcal
Tłuszcz 21.74g 15.64g
Węglowodany 37.86g 27.24g
Białko 4.17g 3.00g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej