PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Słony karmel & popcorn

Kakaowy biszkopt z masą śmietanową Słony karmel i popcornem

10 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Słony karmel & popcorn

Biszkopt:

90 g mąki
3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
150 g cukru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera
50 g popcornu solonego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Z połowy składników przygotuj pierwszy biszkopt. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem do miski. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka i miksuj dokładnie na jednolitą masę. Do masy wsypuj stopniowo suche składniki delikatnie mieszając. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Po upieczeniu wyjmij biszkopt i delikatnie uderz dnem o blat, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Odstaw do wystudzenia.

Z drugiej połowy składników upiecz drugi biszkopt. Obydwa biszkopty należy przekroić w poprzek, aby uzyskać 4 blaty.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie zmiksuj. Jeden blat biszkoptu ułóż na paterze, pokryj go równomiernie masą, przykryj następnym blatem i ponownie przykryj masą. Tak postępuj z pozostałymi blatami biszkoptu. Dokładnie wygładź masę na bokach tortu, ale nie pokrywaj nim boków biszkoptu. Schłodź w lodówce 1-2 h. Udekoruj tort solonym popcornem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Słony karmel & popcorn

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1336kJ
319kcal
1043kJ
249kcal
Tłuszcz 19.90g 15.54g
Węglowodany 28.01g 21.88g
Białko 8.03g 6.27g