Flag

Tort Słony karmel & popcorn

10 porcji
Średni
60 min
Kakaowy biszkopt z masą śmietanową Słony karmel i popcornem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
90 gmąki
3 łyżkikakao
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
6 szt.jajek
150 gcukru
Solony karmel
300 gcukru drobnego
120 gmasła
180 mlśmietanki 36% tł.
1 łyżeczkasoli
Masa solony karmel
200 mlśmietanki 36% tł. (schłodzonej)
500 gserka mascarpone
50 gpopcornu solonego

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Z połowy składników przygotuj pierwszy biszkopt. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem do miski. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka i miksuj dokładnie na jednolitą masę. Do masy wsypuj stopniowo suche składniki delikatnie mieszając. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu wyjmij biszkopt i delikatnie uderz dnem o blat, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Odstaw do wystudzenia.


Z drugiej połowy składników upiecz drugi biszkopt. Obydwa biszkopty należy przekroić w poprzek, aby uzyskać 4 blaty.

3

Solony karmel

Do szerokiego garnka lub rondelka z grubym dnem wsypać cukier. Podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu – cukier dopiero po kilku- kilkunastu minutach zacznie się rozpuszczać i karmelizować, nie mieszamy karmelu – możemy delikatnie poruszać garnkiem jeśli cukier nie rozpuszcza się równomiernie. Nie należy przyspieszać tego procesu, aby cukier nie przypalił się – przez to nasz karmel będzie miał gorzki, przypalony smak. Czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze jasnej, bursztynowej barwy. Jeśli będzie bardzo ciemny – to znaczy, że jest spalony i nie nadaje się do użycia.
Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło. Na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną. Należy cały czas energicznie mieszać karmel, aby tłuszcz połączył się z cukrem. Niewielkim strumieniem dolewamy śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, odstawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez 5-6 godzin lub zostawiamy na noc. Jeśli pojawią się nierozpuszczone kawałki cukru, można dodatkowo przelać karmel przez drobne sitko.

4

Masa solony karmel

W misie miksera umieszczamy schłodzone śmietankę, mascarpone i karmel (wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę). Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, żeby krem się nie zwarzył.
Jeden blat biszkoptu ułóż na paterze, pokryj go równomiernie masą, przykryj następnym blatem i ponownie przykryj masą. Tak postępuj z pozostałymi blatami biszkoptu. Dokładnie wygładź masę na bokach tortu, ale nie pokrywaj nim boków biszkoptu. Schłodź w lodówce 1-2 h. Udekoruj tort solonym popcornem.