PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort serce św. Walentego

W walentynkowym nastroju...

o 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort serce św. Walentego

Ciasto:

150 g maku
100 g masła
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
70 g migdałów (mielonych)
20 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu 25 minut, dobrze odsączyć. Wystudzony mak zemleć na drobnym sicie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, mak, zmielone migdały aromat i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 - 70 min.

Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na drewnianą deskę, oderwać papier, ciasto przekroić poziomo na dwie części.

Z papieru wyciąć szablon w kształcie serca. Szablon położyć na górę ciasta, wycinając ostrym nożem serce. Dolne serduszko posmarować dżemem, nałożyć drugie serce.

3

Dekorowanie

Polewy białe rozpuścić w kąpieli wodnej. Z pierwszej polewy posmarować dokładnie całe ciasto. Z drugiej polewy zrobić bardzo mały otwór i wycisnąć kontury kwiatków. Płatki kwiatów wypełnić rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem różowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort serce św. Walentego

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1394kJ
333kcal
1662kJ
397kcal
Tłuszcz 22.08g 26.29g
Węglowodany 29.67g 35.32g
Białko 6.82g 8.12g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej