Flag

Tort serce św. Walentego

ok. 12 - 16 porcji
Średni
60 min
W walentynkowym nastroju i na słodko celebruj święto miłości
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast okrągłej tortownicy można użyć formy w kształcie serca o przekątnej 24 cm. Ciasto wówczas można upiec jednorazowo w dwóch formach lub jedno po drugim.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmaku
100 gmasła
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
6 szt.jajek
70 gmigdałów (mielonych)
20 kropliAromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
3 łyżkidżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu 25 minut, dobrze odsączyć. Wystudzony mak zemleć na drobnym sicie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, mak, zmielone migdały aromat i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na drewnianą deskę, oderwać papier, ciasto przekroić poziomo na dwie części.


Z papieru wyciąć szablon w kształcie serca. Szablon położyć na górę ciasta, wycinając ostrym nożem serce. Dolne serduszko posmarować dżemem, nałożyć drugie serce.

3

Dekorowanie

Polewy białe rozpuścić w kąpieli wodnej. Z pierwszej polewy posmarować dokładnie całe ciasto. Z drugiej polewy zrobić bardzo mały otwór i wycisnąć kontury kwiatków. Płatki kwiatów wypełnić rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem różowym.

Porady i wskazówki

  • Zamiast okrągłej tortownicy można użyć formy w kształcie serca o przekątnej 24 cm. Ciasto wówczas można upiec jednorazowo w dwóch formach lub jedno po drugim.