PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort serce św. Walentego

W walentynkowym nastroju...

ok. 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort serce św. Walentego

Ciasto:

150 g maku
100 g masła
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
70 g migdałów (mielonych)
20 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu 25 minut, dobrze odsączyć. Wystudzony mak zemleć na drobnym sicie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, mak, zmielone migdały aromat i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na drewnianą deskę, oderwać papier, ciasto przekroić poziomo na dwie części.

Z papieru wyciąć szablon w kształcie serca. Szablon położyć na górę ciasta, wycinając ostrym nożem serce. Dolne serduszko posmarować dżemem, nałożyć drugie serce.

3

Dekorowanie

Polewy białe rozpuścić w kąpieli wodnej. Z pierwszej polewy posmarować dokładnie całe ciasto. Z drugiej polewy zrobić bardzo mały otwór i wycisnąć kontury kwiatków. Płatki kwiatów wypełnić rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem różowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort serce św. Walentego

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1394 kJ
333 kcal
1662 kJ
397 kcal
Tłuszcz 22.08 g 26.29 g
Węglowodany 29.67 g 35.32 g
Białko 6.82 g 8.12 g