Tort pszczoła

Wesoły, żółty tort z pszczółkami...

ok. 16 - 18 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort pszczoła

Ciasto:

400 g mąki
350 g cukru
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
3 szt. jajek
170 g masła
250 ml wody (ciepłej)

Pszczółki:

150 g mąki
75 g masła
50 g cukru pudru
1 szt. jajka
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Dekoracja pszczółek:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. pisaków żelowych

Krem:

1000 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodawaj po jednym jajku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę, całość dokładnie połącz. Ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy. Po wystudzeniu odkrój wypukły wierzch ciasta. Ciasto przekrój na 3 części tak by powstały 3 blaty tortu.

3

Ciasto na pszczoły

Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto włóż do zamrażalnika na 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wycinaj pszczoły foremką.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Upieczone ciastka pszczoły wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę lukru zabarw barwnikiem żółtym według zasady: 1 tubka barwnika na 100 g lukru.

Gdy pszczoły wystygną dekoruj skrzydełka białym lukrem, brzuszki pszczół dekoruj w paski lukrem zabarwionym na żółto, a oczy pisakiem niebieskim. Oczy pszczoły można również wykonać nakładając krople lukru domowego i kolorowe perełki Dr. Oetkera.

6

Krem

Do zimnej, płynnej śmietanki dodaj żółte barwniki z tubek, ubij mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Masy śmietanowe o smaku śmietankowym, wymieszaj na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

Czekoladowe blaty ciasta przełóż kremem. Boki i wierzch tortu udekoruj kremem. Tort wstaw do lodówki na min. 1 h. Przed podaniem udekoruj pszczółkami i kolorowymi stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort pszczoła

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2671 kJ
638 kcal
1428 kJ
341 kcal
Tłuszcz 35.31 g 18.88 g
Węglowodany 72.64 g 38.84 g
Białko 7.29 g 3.90 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.