PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort pszczoła

Wesoły, żółty tort z pszczółkami...

o 16 - 18 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort pszczoła

Ciasto:

400 g mąki
350 g cukru
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 łyżki kakao
3 szt. jajek
170 g masła
250 ml wody (ciepłej)

Pszczółki:

150 g mąki
75 g masła
50 g cukru pudru
1 szt. jajek
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka kakao

Dekoracja pszczółek:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. pisaków żelowych

Krem:

1000 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodawaj po jednym jajku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę, całość dokładnie połącz. Ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy. Po wystudzeniu odkrój wypukły wierzch ciasta. Ciasto przekrój na 3 części tak by powstały 3 blaty tortu.

3

Ciasto na pszczoły

Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto włóż do zamrażalnika na 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wycinaj pszczoły foremką.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Upieczone ciastka pszczoły wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę lukru zabarw barwnikiem żółtym według zasady: 1 tubka barwnika na 100 g lukru.

Gdy pszczoły wystygną dekoruj skrzydełka białym lukrem, brzuszki pszczół dekoruj w paski lukrem zabarwionym na żółto, a oczy pisakiem niebieskim. Oczy pszczoły można również wykonać nakładając krople lukru domowego i kolorowe perełki Dr. Oetkera.

6

Krem

Do zimnej, płynnej śmietanki dodaj żółte barwniki z tubek, ubij mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Masy śmietanowe o smaku śmietankowym, wymieszaj na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

Czekoladowe blaty ciasta przełóż kremem. Boki i wierzch tortu udekoruj kremem. Tort wstaw do lodówki na min. 1 h. Przed podaniem udekoruj pszczółkami i kolorowymi stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort pszczoła

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2671kJ
638kcal
1436kJ
343kcal
Tłuszcz 35.47g 19.07g
Węglowodany 73.55g 39.54g
Białko 6.91g 3.72g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej