PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort pszczoła

Wesoły, żółty tort z pszczółkami...

ok. 16 - 18 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort pszczoła

Ciasto:

400 g mąki
350 g cukru
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 łyżki kakao
3 szt. jajek
170 g masła
250 ml wody (ciepłej)

Pszczółki:

150 g mąki
75 g masła
50 g cukru pudru
1 szt. jajek
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka kakao

Dekoracja pszczółek:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. pisaków żelowych

Krem:

1000 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodawaj po jednym jajku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę, całość dokładnie połącz. Ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy. Po wystudzeniu odkrój wypukły wierzch ciasta. Ciasto przekrój na 3 części tak by powstały 3 blaty tortu.

3

Ciasto na pszczoły

Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto włóż do zamrażalnika na 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wycinaj pszczoły foremką.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Upieczone ciastka pszczoły wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę lukru zabarw barwnikiem żółtym według zasady: 1 tubka barwnika na 100 g lukru.

Gdy pszczoły wystygną dekoruj skrzydełka białym lukrem, brzuszki pszczół dekoruj w paski lukrem zabarwionym na żółto, a oczy pisakiem niebieskim. Oczy pszczoły można również wykonać nakładając krople lukru domowego i kolorowe perełki Dr. Oetkera.

6

Krem

Do zimnej, płynnej śmietanki dodaj żółte barwniki z tubek, ubij mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Masy śmietanowe o smaku śmietankowym, wymieszaj na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

Czekoladowe blaty ciasta przełóż kremem. Boki i wierzch tortu udekoruj kremem. Tort wstaw do lodówki na min. 1 h. Przed podaniem udekoruj pszczółkami i kolorowymi stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort pszczoła

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2671 kJ
638 kcal
1436 kJ
343 kcal
Tłuszcz 35.47 g 19.07 g
Węglowodany 73.55 g 39.54 g
Białko 6.91 g 3.72 g