do przepisu Tort pszczoła
400 g | mąki |
350 g | cukru |
0,5 łyżeczki | Sody oczyszczonej Dr. Oetkera |
1,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
1 szczypta | soli |
3 łyżki | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
3 szt. | jajek |
170 g | masła |
250 ml | wody (ciepłej) |
150 g | mąki |
75 g | masła |
50 g | cukru pudru |
1 szt. | jajka |
0,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
1 łyżka | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
2 opak. | Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera |
6 łyżeczek | wody (gorącej) |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | pisaków żelowych |
1000 ml | śmietanki 36% tł. (schłodzonej) |
2 opak. | Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera |
2 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera |
Spód tortownicy o śr. 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodawaj po jednym jajku miksując na wolnych obrotach. Następnie dodaj masło i ciepłą wodę, całość dokładnie połącz. Ciasto wlej do przygotowanej wcześniej formy.
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 170 °C
Piekarnik gazowy: 170 °C
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Upieczone ciasto wyjmij z formy. Po wystudzeniu odkrój wypukły wierzch ciasta. Ciasto przekrój na 3 części tak by powstały 3 blaty tortu.
Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i kakao. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto włóż do zamrażalnika na 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wycinaj pszczoły foremką.
Blachę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 170 °C
Piekarnik gazowy: 170 °C
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Upieczone ciastka pszczoły wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę lukru zabarw barwnikiem żółtym według zasady: 1 tubka barwnika na 100 g lukru.
Gdy pszczoły wystygną dekoruj skrzydełka białym lukrem, brzuszki pszczół dekoruj w paski lukrem zabarwionym na żółto, a oczy pisakiem niebieskim. Oczy pszczoły można również wykonać nakładając krople lukru domowego i kolorowe perełki Dr. Oetkera.
Do zimnej, płynnej śmietanki dodaj żółte barwniki z tubek, ubij mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodaj Masy śmietanowe o smaku śmietankowym, wymieszaj na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.
Czekoladowe blaty ciasta przełóż kremem. Boki i wierzch tortu udekoruj kremem. Tort wstaw do lodówki na min. 1 h. Przed podaniem udekoruj pszczółkami i kolorowymi stokrotkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2671
kJ
638 kcal |
1428
kJ
341 kcal |
Tłuszcz | 35.31 g | 18.88 g |
Węglowodany | 72.64 g | 38.84 g |
Białko | 7.29 g | 3.90 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.