PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort makowy

Wykwintny tort z makiem i śmietaną

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makowy

Ciasto:

150 g maku
70 g migdałów
100 g masła
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
6 szt. żółtek
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
6 szt. białka
3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Mak zaparzyć. Następnie mak i migdały zemleć. Utrzeć masło i cukier, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 6 żółtek, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, mak, migdały, 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Następnie ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową i wyłożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 150 °C

Piekarnik gazowy: 150 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

3

Dekorowanie

Upieczony tort wystudzić, przekroić na 2 części i przełożyć dżemem porzeczkowym. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z 2 łyżkami cukru pudru. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekorować wierzch tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758 kJ
420 kcal
1398 kJ
334 kcal
Tłuszcz 33.34 g 26.46 g
Węglowodany 25.63 g 20.34 g
Białko 8.88 g 7.05 g