PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort komunijny

Jasny biszkopt z masą malinową

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort komunijny

Biszkopt:

3 szt. jajek
120 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

1 szt. cytryny
3 łyżki cukru
250 ml wody

Masa malinowa:

450 g malin (mrożonych)
100 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (ciepłej)

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj partiami żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej bezpośrednio do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 50 min.

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo 2 razy, tak by powstały 3 krążki ciasta. Dolny blat biszkoptu nasącz częścią ponczu przygotowanego z soku z cytryny, cukru i wody.

4

Masa malinowa

Maliny wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj i odstaw z ognia. Następnie miksuj je blenderem, wylej na sito i przetrzyj. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do musu malinowego, cały czas miksując.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

6

Przełożenie i dekorowanie

Na nasączony biszkopt nałóż trochę masy śmietanowej i rozsmaruj. Na masę wyłóż zmiksowane maliny z żelatyną. Przykryj drugim krążkiem nasączonego biszkoptu. Na wierzchu drugiego krążka rozsmaruj masę śmietanową i wyrównaj nożem. Przykryj ostatnim krążkiem również nasączonym ponczem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą śmietanową i wyrównaj. Tort udekoruj różyczkami i srebrnymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort komunijny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1495kJ
357kcal
850kJ
203kcal
Tłuszcz 20.07g 11.40g
Węglowodany 42.67g 24.25g
Białko 3.72g 2.11g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej