Flag

Tort komunijny

16 porcji
Średni
40 min
Jasny biszkopt z masą malinową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
3 szt.jajek
120 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
60 gmąki ziemniaczanej
60 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Poncz
1 szt.cytryny
3 łyżkicukru
250 mlwody
Masa malinowa
450 gmalin (mrożonych)
100 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (ciepłej)
Masa śmietanowa
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj partiami żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej bezpośrednio do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo 2 razy, tak by powstały 3 krążki ciasta. Dolny blat biszkoptu nasącz częścią ponczu przygotowanego z soku z cytryny, cukru i wody.

4

Masa malinowa

Maliny wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj i odstaw z ognia. Następnie miksuj je blenderem, wylej na sito i przetrzyj. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do musu malinowego, cały czas miksując.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

6

Przełożenie i dekorowanie

Na nasączony biszkopt nałóż trochę masy śmietanowej i rozsmaruj. Na masę wyłóż zmiksowane maliny z żelatyną. Przykryj drugim krążkiem nasączonego biszkoptu. Na wierzchu drugiego krążka rozsmaruj masę śmietanową i wyrównaj nożem. Przykryj ostatnim krążkiem również nasączonym ponczem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą śmietanową i wyrównaj. Tort udekoruj różyczkami i srebrnymi perełkami.