PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort komunijny

Jasny biszkopt z masą malinową

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort komunijny

Biszkopt:

3 szt. jajek
120 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

1 szt. cytryny
3 łyżki cukru
250 ml wody

Masa malinowa:

450 g malin (mrożonych)
100 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (ciepłej)

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj partiami żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej bezpośrednio do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 50 min.

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo 2 razy, tak by powstały 3 krążki ciasta. Dolny blat biszkoptu nasącz częścią ponczu przygotowanego z soku z cytryny, cukru i wody.

4

Masa malinowa

Maliny wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj i odstaw z ognia. Następnie miksuj je blenderem, wylej na sito i przetrzyj. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do musu malinowego, cały czas miksując.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

6

Przełożenie i dekorowanie

Na nasączony biszkopt nałóż trochę masy śmietanowej i rozsmaruj. Na masę wyłóż zmiksowane maliny z żelatyną. Przykryj drugim krążkiem nasączonego biszkoptu. Na wierzchu drugiego krążka rozsmaruj masę śmietanową i wyrównaj nożem. Przykryj ostatnim krążkiem również nasączonym ponczem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą śmietanową i wyrównaj. Tort udekoruj różyczkami i srebrnymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort komunijny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1495 kJ
357 kcal
850 kJ
203 kcal
Tłuszcz 20.07 g 11.40 g
Węglowodany 42.67 g 24.25 g
Białko 3.72 g 2.11 g