Tort komunijny

Jasny biszkopt z masą malinową

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort komunijny

Biszkopt:

3 szt. jajek
120 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

1 szt. cytryny
3 łyżki cukru
250 ml wody

Masa malinowa:

450 g malin (mrożonych)
100 g cukru
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (ciepłej)

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Następnie dodaj partiami żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej bezpośrednio do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 50 min.

3

Poncz

Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój poziomo 2 razy, tak by powstały 3 krążki ciasta. Dolny blat biszkoptu nasącz częścią ponczu przygotowanego z soku z cytryny, cukru i wody.

4

Masa malinowa

Maliny wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj i odstaw z ognia. Następnie miksuj je blenderem, wylej na sito i przetrzyj. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do musu malinowego, cały czas miksując.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej. Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

6

Przełożenie i dekorowanie

Na nasączony biszkopt nałóż trochę masy śmietanowej i rozsmaruj. Na masę wyłóż zmiksowane maliny z żelatyną. Przykryj drugim krążkiem nasączonego biszkoptu. Na wierzchu drugiego krążka rozsmaruj masę śmietanową i wyrównaj nożem. Przykryj ostatnim krążkiem również nasączonym ponczem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą śmietanową i wyrównaj. Tort udekoruj różyczkami i srebrnymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort komunijny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1495 kJ
357 kcal
850 kJ
203 kcal
Tłuszcz 20.07 g 11.40 g
Węglowodany 42.67 g 24.25 g
Białko 3.72 g 2.11 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne