PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

Dzieci to uwielbiają

ok. 12 - 14 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

Ciasto:

5 szt. jajek
180 g cukru pudru
5 - 10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
180 g mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g masła
1 słoik dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego

Poncz:

50 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

7 szt. truskawek
10 g migdałów (płatków)
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem, dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Masło stopić i wystudzić, po trochu dolewać do ciasta nie przerywając miksowania. Ciasto wlać do formy o śr. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Po wystudzeniu przeciąć na połowę, dolną część ciasta posmarować dżemem, górną nasączyć ponczem, razem złożyć.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie ubijania dodawać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżkę ubitej śmietany odłożyć na zrobienie oczek).

4

Dekorowanie

3/4 śmietany rozsmarować na wierzchu i brzegach ciasta, resztę nałożyć do papierowej tutki i wycisnąć na środku ciasta gniazdko. Każdej truskawce wyciąć mały klinik, wycisnąć odrobinę śmietany i włożyć w środek płatek migdałowy. Ptaszki ułożyć w gnieździe. Z odłożonej śmietany oraz polewy deserowej zrobić oczy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758 kJ
420 kcal
1156 kJ
276 kcal
Tłuszcz 24.64 g 16.21 g
Węglowodany 44.86 g 29.51 g
Białko 5.95 g 3.91 g