PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

Dzieci to uwielbiają

o 12 - 14 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

Ciasto:

5 szt. jajek
180 g cukru pudru
5 - 10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
180 g mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g masła
1 słoik dżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego

Poncz:

50 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

7 szt. truskawek
10 g migdałów (płatków)
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem, dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Masło stopić i wystudzić, po trochu dolewać do ciasta nie przerywając miksowania. Ciasto wlać do formy o śr. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Po wystudzeniu przeciąć na połowę, dolną część ciasta posmarować dżemem, górną nasączyć ponczem, razem złożyć.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie ubijania dodawać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżkę ubitej śmietany odłożyć na zrobienie oczek).

4

Dekorowanie

3/4 śmietany rozsmarować na wierzchu i brzegach ciasta, resztę nałożyć do papierowej tutki i wycisnąć na środku ciasta gniazdko. Każdej truskawce wyciąć mały klinik, wycisnąć odrobinę śmietany i włożyć w środek płatek migdałowy. Ptaszki ułożyć w gnieździe. Z odłożonej śmietany oraz polewy deserowej zrobić oczy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1758kJ
420kcal
1156kJ
276kcal
Tłuszcz 24.64g 16.21g
Węglowodany 44.86g 29.51g
Białko 5.95g 3.91g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej